Varusta yrityksesi ensiaputarvikkeilla

Posted by June Douglas on March 14, 2022
Vinkit

Ensiavun antaminen on kansalaistaito ja -velvollisuus. Pienen haaverin tai isomman onnettomuuden sattuessa ensiapuvälineiden tulee olla helposti saatavilla, asianmukaiset ja ajan tasalla. Parhaimmillaan ensiavulla voi pelastaa ihmishengen. Myös lainsäädäntö ohjaa ja velvoittaa yrityksiä ja järjestöjä asianmukaisten ensiaputarvikkeiden hankintaan.

Ensiapupakkauksia on eri kokoisia ja hintaisia. Luonnollisesti isommissa on laajempi varustus ja ne ovat myös arvokkaampia. Tavallisesti ensiapupakkaus sisältää esimerkiksi sidetarvikkeita, viilennysgeeliä palovammoja varten, huuhdetta silmien tai haavojen hoitoon sekä ensiapuohjeita. Näillä välineillä pystytään jo hoitamaan haavoja, silmä- ja palovammoja ja nyrjähdyksiä.Tärkeää olisi sijoittaa ensiapupakkaus näkyville ja helposti saataville. Ei liian korkealle, ei piiloon eikä lukkojen taakse.

Defibrilaattori vie ensiavun antamisen mahdollisuudet seuraavalle tasolle. Defibrilaattoria tarvitaan, kun henkilö menee äkillisesti elottomaksi. Defibrilaattori eli sydäniskuri tarkistaa sydämen rytmin, ja tarvittaessa antaa sähköimpulssin sydämen seudulle, jonka tarkoituksena on korjata sydämen rytmi oikeaksi. Defibrilaattoria osaa käyttää kuka tahansa, joka osaa lukea ja kuunnella ohjeita. Laitteessa on selkeät ohjeet miten aloittaa toimimaan, ja laitteen käynnistyessä se ohjaa eteenpäin.

Tärkeää on muistaa tarvittaessa hätänumeroon, 112 soittaminen. Sieltä annetaan toimintaohjeita ensiavun antamiseen ja tarvittaessa lähetetään paikalle ambulanssi.

Jokainen voi oppia antamaan ensiapua. Suomen Punainen Risti järjestää ensiapukursseja, joihin voi osallistua kuka tahansa. Lisätietoja löydät esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin sivuilta, löydät rankalauta verkossa. Tiedätkö sinä mitä tehdä, jos läheisesi menee yhtäkkiä elottomaksi?