Temppeliaukion kirkko

Posted by admin on May 23, 2015
Vinkit

Töölössä sijaitsee yksi Helsingin tunnetuimmista kirkoista; Temppeliaukion kirkko. Se on Helsingin evankelisluterilaisen seurakunnan kirkko Etu-Töölössä. Kirkon suunnittelusta järjestettiin eri vuosina kolme eri arkkitehtikilpailua. Lopulta vuosina 1960-1961 järjestetyssä kilpailussa voittajiksi julistettiin veljekset Timo ja Tuomo Suomalainen. Heidän ehdotuksensa mukaan kirkko tulisi tehdä kallioon.

Temppeliaukion kirkon rakennukset alkoivat vuonna 1968. Kalliotemppeli valmistui vuotta myöhemmin nimellä Taivallahden kirkko, mutta vuonna 1971 nimi muutettiin virallisesti Temppeliaukion kirkoksi.

Kirkko on louhittu kallioon ja sinne astutaan katutasosta portaita tarvitsematta. Kirkkosali on soikeahko ja valoisa, sillä päivänvalo pääsee sisään kirkon kattoikkuna-alueelta. Sisustuksen värit ovat graniitin värejä; punainen, sinipunainen ja harmaa. Kirkkosalista löytyy taiteilija Kauko Moision suunnittelema krusifiksi, kastemalja ja kyntteliköt. Saliin mahtuu yhteensä 940 henkeä. Kirkon hyvin toimivan akustiikan ansiosta kirkossa pidetään usein myös konsertteja.

Merkittävä turistinähtävyys

Kävijämääränsä perusteella Temppeliaukion kirkkoa pidetään Helsingin Tuomiokirkon ohella Suomen suosituimpana arkkitehtuurinähtävyytenä. Joka vuosi kirkossa vierailee noin puoli miljoonaa henkeä ympäri maailmaa. Vuonna 2004 Temppeliaukion kirkko julistettiin suojelluksi rakennukseksi.

Vuonna 2010 ja 2011 Temppeliaukion kirkko oli hetkellisesti suljettu peruskorjauksien vuoksi. Kirkossa uusittiin ilmastointi, äänentoistojärjestelmä sekä lämmitysjärjestelmä. Verhoiluksi tuli entisen sinisen sijaan fuksianpunainen kangas ja lisäksi penkkien puuosat hoidettiin parempaan kuntoon. Kirkkoherran huoneesta muutettiin morsiushuone, sillä kirkko on vihkikirkkona hyvin suosittu.