Liika istuminen altistaa useille sairauksille

Posted by admin on September 14, 2016
Vinkit

Ei ole salaisuus, että suomalaiset istuvat liikaa. Ongelma ei rajaudu pelkästään maamme rajojen sisäpuolelle, vaan voidaan puhua globaalista ongelmasta. Maailmanlaajuinen ongelma on tiedostettu viime vuosina erittäin vakavaksi, vaikka kaikkia istumisesta aiheutuvia ongelmia ei vielä edes tiedetä.

office-girl

Istumisen vaarat suurempia, kuin on kuviteltu

Suomalaiset aikuiset viettävät kolme neljäsosaa hereillä oloajastaan istuen tai maaten kertoo UKK-instituutin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus. Tämä on tappava määrä, sillä liiallinen istuminen lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 5,9 prosenttia. Lukumäärää voidaan hyvin verrata tupakoinnin tai ylipainon aiheuttamin haittoihin.

Istumisesta aiheutuvat vaarat aiheutuvat pääasiassa paikallaan olosta. Kun ihminen ei liiku, lihastyö ja energiakulutus vähenevät. Tämä puolestaan johtaa riskiin sairastua diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Lisäksi paikallaan oleminen lisää todennäköisyyttä ylipainoon ja tuki- ja liikuntaelinongelmiin. Riskejä ei pienennä edes vapaa-ajalla runsaasti harrastettava liikunta, sillä yli seitsemän tuntia päivässä istuvien lihakset auttamatta heikentyvät, lihaskivut lisääntyvät, luusto haurastuu, jalat turpoavat ja alaselkä kuormittuu liikaa.

Monet keinot auttavat

On tutkittu, että istumatyöläisten tulisi seistä vähintään kaksi tuntia työpäivästään. Tämä tarkoittaa sitä, että ylös olisi noustava esimerkiksi kerran tunnissa, vartiksi kerrallaan. Arjessa istumista ja paikallaan oloa voi välttää usealla tavalla:

  • voi suosia portaita hissien sijaan,
    voi kulkea työmatkat kävellen sen sijaan, että hyppäisi bussiin tai
    voi syödä aamiaisen seisten istumisen sijaan.

Töissä voi myös jättää tarvittavat kansiot tai asiakirjat kauempana olevaan kaappiin oman työpöydän sijaan, sillä näin asiakirjoja tarvittaessa on pakko nousta ylös hakemaan niitä. Kaikenlainen venyttely, lihasten verryttely ja liikkeelle lähtö auttaa vähentämään istumisesta aiheutuvia riskejä.

Nykyään tarjolla on monenlaisia välineitä, joilla on helppo mitata omaa liikkuvuuttaan. Askelmittarit ovat käteviä, sillä ne kertovat karun totuuden siitä, kuinka vähän päivän aikana on tullut liikuttua. Useat yritykset järjestävätkin monesti kilpailuja työntekijöiden kesken siitä, kuka on liikkunut eniten. Tällainen toiminta motivoi työntekijöitä liikkumaan enemmän ja istumaan vähemmän.

Istumisen vähentäminen saattaa tuntua aluksi hankalalta, mutta se helpottuu ajan myötä, kun siihen tottuu. Lopulta sitä ei edes huomaa, kuinka vähän on tullut istuttua, kun ottaa arjessa tavaksi seistä enemmän. Kun seisoo enemmän töissä ja ottaa saman asian huomioon kotona, voi merkittävästi lisätä riskiä sairastua useisiin ennenaikaisen kuoleman riskiä kasvattaviin sairauksiin.