Insipiroidu puistoista

Posted by admin on July 21, 2016
Vinkit

Puistot ovat monen kaupungin keuhkot. Niille, joilla ei ole omaa pihaa, puistot tarjoavat paikan ihastella kukkaloistoa ja nauttia viheralueista. Kaupunkien puistoalueista vastaavat kaupungin puutarhurit, jotka ovat ammattilaisia eri kasvien suunnittelun ja puutarhanhoidon alalla.

Pihan omistajat voivat hakea puistosta vinkkejä myös omalle tontilleen, kun katselee kokonaisuutta ja yksityiskohtia tarkkaan tulee huomanneeksi monia hyviä ratkaisuja. Puisto poikkeaa alueena pihasta mutta erinäisten asetelmien ja kasvien sekä puiden hoidosta voi ottaa mallia myös omalle pihamaalle.

Kukkien loistoa Kotkasta

Suomessa on lukuisia kauniita puistoja, joissa kannattaa kierrellä. Kotkan kaupungissa puistoihin on panostettu erityisen paljon ja ne suorastaan kutsuvat rentoutumaan. Kotkan Sapokan vesipuisto on vaikuttava elämys ja sieltä saa hyviä vinkkejä oman pihan vesielementtien suunnitteluun. Sapokassa pääosassa ovat monipuoliset kasvit, kivet, valaistus ja vesi. Monet kasvit on selkeästi merkitty nimikyltein, mikä helpottaa puutarhaa suunnittelevaa. Sapokassa kukkivat sipulikukat, alppiruusut ja atsaleat. Esillä on myös veistotaidetta, pienet koriste-esineet omalla pihalla antavat paikalle sielun.

Hieman erikoisempaa puistotunnelmaa voi hakea Parikkalan patsaspuistosta jossa on nähtävillä Veijo Rönkkösen elämäntyö monenlaisina patsaina. Erilaiset näyttävät patsaat luonnossa ovat hyvä idea monelle pihalle kun ympärille luodaan värikäs ja luontoa kunnioittava tunnelma.

Hyvin ajateltu on puoliksi tehty

Oman unelmapuutarhan luominen lähtee perusasioista kuten aidan materiaalista, lumenluonti paikan valinnasta talveksi, mahdollisesta kompostipaikasta, pihansuun portin mallista ja mahdollisista isommista elementeistä kuten suihkulähteestä. Puista tai pensaista tehty aita antaa pihalle kauniin säväyksen, se on elävä ja siihen on helppo sommitella muu istutus. Itse aita on jo itsessään merkittävä osa pihan ulkonäköä.

Puiden ja kasvien hoitoon voi hakea ideoita esimerkiksi Helsingin tähtitorninmäeltä, jossa on otettu huomioon ympäristö ja tehty istutukset sitä kunnioittaen. Erilaiset kivet ja vanhat kuivuneet puunrungot on tuotu kauniisti esille tukien niitä sopivilla kukilla. Puut kannattaa puistojen tavoin suojata tuholaisilta ja niiden leikkaaminen ja hoito tulee hoitaa ajallaan. Tähtitorninmäeltä saa hyviä ideoita luonnonmukaisen pihan suunnitteluun, perennapenkit voivat olla luonnollisen rönsyilevän näköisiä mutta kasvien valinta on tarkkaa puuhaa. Kukkien kukintakausi, niiden pituudet ja värit sointuvat kaikki kauniisti yhteen.