Helsingin tuomiokirkko

Posted by admin on May 11, 2015
Vinkit

Kruununhaassa, Senaatintorin laidalla seisoo yksi Helsingin komeimmista ja tunnetuimmista rakennuksista; Helsingin Tuomiokirkko. Alun perin nimeltään ollut Nikolainkirkko on Carl Ludvig Engelin suunnittelema kirkko, joka nopeasti katsottuna näyttää valkealta, mutta se on todellisuudessa maalattu kolmella eri vaaleanharmaan värillä. Kirkko on erittäin suosittu nähtävyys. Kirkossa vierailee vuosittain yli 500 000 ihmistä, joista puolet ovat ulkomailta saapuneita turisteja.

Vaikuttava näky Helsingin sydämessä

Helsingin Tuomiokirkko edustaa uusklassista tyyliä. Se on pohjapiirustukseltaan kreikkalaisen tasavartisen ristin muotoinen. Engel teki kirkosta monia luonnoksia ja haki tyyliksi mahdollisimman pelkistettyä ja sulavaa kirkkoa. Lopulta hyväksytty piirros sisälsi neljä korinttilaisten pylväiden ympäröimää ristisakaraa ja ristisakaroiden välissä olevan kupolin muotoinen tornin. Lisäksi tunnettu kellomestari Juho Könni valmisti kirkkoon kellotaulun ja kellon koneiston. Könnin tekemä kellotaulu on edelleen käytössä Tuomiokirkossa.

Rakennusvaiheessa kirkon suunnitelmat muuttuivat. Kirkon tasanteelta torille rakennettiin laskeutuvat monumentaaliportaat. Myöhemmin Engelin kuoltua E. B. Lohrmann jatkoi kirkon ehostamista jälleen muuttaen Engelin alkuperäisiä suunnitelmia. Kirkkoon lisättiin neljä kulmatornia ja katolle lisättiin kaksitoista sinkkipatsasta kuvastamaan apostoleja. Lisäksi rakennettiin kaksi sivurakennusta; kellotapuli sekä kappeli.

Helsingin Tuomikirkon sisätilat ovat valkeat ja yksinkertaiset. Kirkkosali on hyvin pelkistetty. Varsinaisia koristeita tuskin on, lukuun ottamatta kolmea patsasta, jotka ovat sijoituttu nurkkasyvennyksiin. Patsaat esittävät uskonpuhdistajia; Martti Lutheria, Philipp Melanchthonia ja Micael Agricolaa. Neljännestä nurkkasyvennyksestä löytyy Engelin suunnittelema kultaisin baldakiinein koristeltu saarnatuoli.

Tuomiokirkossa näkyy monen taiteilijan kädenjälki

Engel oli suunnitellut kirkkoon upean alttarirakennelman. Alttarirakennelmaan kuului valtava kullattu risti, kultainen sädekehä, kaksi enkeliä ja ortodoksisen tyylin mukaan koristellut Raamattu-aiheiset maalaukset. Suunnitelmasta toteutettiin kuitenkin vain rukoilevat enkelit, jotka sijoitettiin alttarin molemmin puolin. Alttaritaulu oli alunperin Robert Wilhelm Ekmanin maalaama taulu, mutta myöhemmin se vaihdettiin venäläisen taiteilijan T. K. von Neffin maalaamaan synkkään maalaukseen ja vanha alttaritaulu lahjoitettiin Vanhaankirkkoon.

Krypta, eli kirkon alla sijaitseva holvisto, rakennettiin alun perin toimimaan kirkon kellarina, jossa sijaitsi välttämättömät lämmityslaitteet ja halkovarastot kirkkoa varten. Kirkon maalattiainen kellari pysyi tyhjillään yli sata vuotta. Lopulta kellari kuitenkin remontoitiin ja otettiin käyttöön 1970-luvulla. Nykypäivänä entinen kellari on tavallisesti käytössä näyttelytilana.

Vuosina 1996-1999 Helsingin Tuomikirkko restauroitiin perusteellisesti. Kirkon alla sijaitsevaa holvistoa kunnostettiin vielä lisää tänä aikana. Kirkkoon hankittiin lisäksi myös uusi alttarilaite sekä uusi alttarimaalaus, jonka maalasi taiteilija Carolus Enckel. Myös Päikki Prihan tekemä kirkkotekstiili lisättiin Tuomikirkkoon.